Åtta veckor och på utflykt!

Matti har Milo som huvudkudde

Så har vi äntligen kommit hem till våra större och mindre fyrbenta vänner igen! Åtta veckor gamla kattungar är galet söta! Det är fantastiskt roligt att betrakta dem när de leker – de leker med varandra, med leksaker eller med absolut ingenting! En kattunge kan hoppa omkring till synes helt utan anledning, studsar åt olika håll och gör roliga hopp med svansen i vädret. Det är som om kroppen är överfull av energi som bara måste ut – och så är det antagligen!

Molle har somnat i tidningslådan bredvid kaminen

De gillar vårt sällskap väldigt mycket! De har nu fått komma ut i vardagsrummet också – så snart vi kommer in till dem kommer de fram och vill få uppmärksamhet. Ibland sitter de vid grinden mellan vardagsrummet och hallen och tittar längtansfullt ut – och blir så glada när vi kommer fram till dem.

Matti vill ha sällskap

Det dröjer innan de får komma ut i hallen eftersom vår trappa till övervåningen är öppen mellan varje trappsteg. Kattungarna måste vara lite klokare och mindre spontana innan de får träna sig i att bemästra den trappan…

Malte har hittat en ny boll

Vardagsrummet duger gott länge nu, de kan också fortfarande vara i köket och tvättstugan så de har gott om utrymme att rusa runt på. När de fick komma ut i vardagsrummet gick de runt och nosade nyfiket på allt och njöt snart av att också ha fått tillgång till ännu fler leksaker än innan.

Milo somnar i soffan

Det tog några timmar men snart upptäckte de också soffan – rolig att leka i och underbar att sova i.

De tre rödtabbygrabbarna har nu blivit så lika varandra att vi återigen har satt halsband på två av dem. Det vore ju lite tråkigt om vi en dag inte kan lista ut vem som är vem… När det vita på tassarna blir lite tydligare hoppas vi kunna skilja dem åt på det viset.

Milton sover på klösmöbeln…
… och det gör Molle också.

En gång med varje kull brukar vi ta ut dem i trädgården vid fotograferingen, det har vi gjort denna vecka. Det här sker under kontrollerade former, först en kattunge i taget och till sist hela kullen i en transportbur. Om den vanliga fotograferingen är en utmaning är det här den största av dem alla – det finns så mycket som konkurrerar om uppmärksamheten! Den här dagen blåste det dessutom lite vilket ger det hela ytterligare en spännande dimension. Gruppbilden är roligast och svårast – här är en bild som visar hur det oftast såg ut…

Mindre ordnade former…

Utomhusbilderna hittar du på M-kullens sida.

Sju veckor och utlånade!

Den här veckan är vi på semester och längtar förstås hem alldeles väldigt mycket till missarna, men vi får dagliga rapporter från mormor och morfar som bor hos oss och är katt-, hus- och trädgårdsvakter – med mera. De är mer än lovligt nyfikna nu – kattungarna alltså, inte kattvakterna – så det gäller att se upp var man sätter fötterna. Vi fick en rolig bild där morfar öppnar kylskåpsdörren och genast får sällskap av små familjemedlemmar.

Mormor och morfar är de perfekta kattungevakterna – de små och deras önskningar går före allt annat. Som på den här bilden, där morfar satt på en stol och kattungarna lekte runt hans fötter. När de sedan somnade och använde hans fötter som huvudkuddar så fick han sitta kvar där…

De små tränas i att bli borstade och får massor av social träning därhemma. I fint väder har de fått sitta i knät ute och känna på hur det är att lukta på den friska luften.

Ida var på besök en dag och passade på att fotografera bebisarna så att vi skulle få några bilder att publicera här i bloggen. Det var inte helt enkelt att fotografera eftersom kattungarna är så otroligt hjälpsamma.

Här kommer en rad av bilder som Ida skickat till oss. Bilder till M-kullens sida blir det inga den här veckan, de återkommer vi till nästa vecka.

Sex veckor och helt ljuvliga!

Matti och Malte i puffen

När vi tittar tillbaka på bilderna för en vecka sedan har vi nästan svårt att tro att det är samma kattungar, de utvecklas fort nu. De är också otroligt rörliga och har säker balans och hög fart i benen. Nu är också lekarna riktigt hårdhänta – de piper högljutt när någon bror biter för hårt.

Sötnosen Milton

Samtidigt älskar de varandra och är tillsammans hela tiden. De leker, sover, äter och går på lådan tillsammans. När en hittar på ett nytt sätt att utforska världen så är snart de andra där och gör samma sak.

Samling vid mat- och vattenskålarna

Eftersom de är helt rumsrena och också lite större nu så har de fått komma ut i köket. Det är alltid spännande att se hur en kull reagerar när de får komma till ett helt nytt utrymme. Ska de vara försiktiga eller kavata? Som vi gissade är M-kullen den kavata sorten… De satte svansarna i vädret och spatserade runt i köket med glädje – som om det var det roligaste de gjort någonsin. De somnade också gott efter en stund…

Molle sover på mammas tass

De äter med god aptit och går upp mellan 20 och 35 gram i vikt varje dag. De är så goa att hålla i, runda och mjuka. Allihop är nu avmaskade för första gången.

Matti pausar i leken
Malte pausar också

De börjar bli lurviga i pälsen nu, det är så gulligt med pälsen som spretar framför öronen! Vi borstar dem lite då och då, de verkar gilla det.

Milo begrundar livet

Sexveckorsbilderna hittar du på M-kullens sida.

Fem veckor och matglada!

Milton tittar fram

Oj, så gott det är med mat! Nu har våra små ätit våtmat i snart en vecka, redan från första dagen var alla fem som galna i maten. Oftast brukar det vara så att det tar ett par dagar för någon eller några i kullen att förstå vad maten ska vara bra för, men så var det inte här. Vi satte dem alla vid tallriken och alla fem tog för sig direkt. Här är en liten film där de äter, om du slår på ljudet kan du höra hur gott de tycker att det är…

Det är väldigt gott med mat!

I ett par dagar har de nu också ätit torrfoder. De går på lådan, visste direkt vad de skulle ha den till. Om en går vill alla andra gå samtidigt, det kan bli lite trångt…

Selma med sina favoriter!

Vi har haft min bror och hans barn på besök här i ett par veckor, det har varit toppen för kattungarna – så mycket fin uppmärksamhet de har fått! Två av kattungarna ska så småningom flytta hem till Selma och Oliver – det är bara inte bestämt vilka det blir ännu. Selma och Oliver är så duktiga med kattungarna!

Oliver med sina favoriter!

Ännu så länge är ju kattungarna i tvättstugan som ligger i anslutning till köket. De små liven älskar vårt sällskap så när de hör att vi är i köket ropar de på oss så högt de kan. Vi kommer gärna in till dem då!

Milo håller på att somna i famnen

Det bästa de vet är fortfarande att klättra upp i knät på oss men de har nu också börjat leka med leksaker. De har fått några prassliga bollar i present som är väldigt roliga! De har också börjat bära runt på leksaker, det ser väldigt roligt ut eftersom deras kroppar inte är så stora än…

Milton i lektagen
Malte, söt som socker

De sover förstås fortfarande den mesta tiden, då stör vi dem så lite som möjligt. Det är så fint att titta på en hel hög med små fluffiga bebisar. Embla är en fantastiskt duktig mamma som gärna ligger hos dem och är väldigt tålmodig – både med deras lek och med att olika människor kommer på besök.

Malte breder ut sig i sömnen
Matti slumrar mot mamma
Molle har somnat i händerna

I vanliga fall brukar ju Lasse fotografera ”finbilderna” varje vecka, men till femveckorsbilderna är det Ida som är fotograf. Du hittar dem på M-kullens sida.

Vi vill gärna komma upp!

Fyra veckor och lekfulla

Milo med bus i blicken

Den som någon gång har sett kattungar som för första gången prövar att göra små lekfulla hopp åt sidan förstår hur underhållande vi har haft det den här veckan!

Milton och Molle tar igen sig

Mellan tre och fyra veckor händer det mycket med lekfullheten. Det började med de små hoppen – som oftast resulterar i att de tappar balansen – till att de nu har riktiga brottningsmatcher med varandra. Helt ljuvligt att titta på!

Malte och Molle har klättrat upp i famnen

Nu är de också i åldern när de med lite möda själva kan klättra upp i våra knän när vi sitter på golvet. Det är av någon anledning något av det roligaste och mest spännande som finns att göra för en liten kattunge.

Milton utmanar en bror

Bebisarna får nu vara ute på golvet i tvättstugan hela tiden. Tvättstugan är ett bra ställe när de snart ska börja äta våtmat och lära sig att gå på lådan. Golvet där är också perfekt att träna att gå och springa på eftersom det inte är halt.

Matti anfaller klösträdet

Nu har vi klippt klorna på alla de små för första gången, det kommer vi att göra minst en gång i veckan för att de ska vänja sig vid det.

Sover färgkodat? Malte och Milo längst in, Matti på Milton och Molle.

Vi vill be om ursäkt för att bilderna vi lägger här i bloggen ofta är av rätt så låg kvalitet… De är tagna i en hast mitt i vardagen. De lite finare bilderna hittar du som vanligt på M-kullens sida.